Abecedarul emotiilor pentru copilul meu

De ce aman?
23/12/2014
Ajutor, sunt parinte – grup consiliere parinti
07/01/2015

Abecedarul emotiilor pentru copilul meu

Cum va fi copilul meu atunci cand va deveni adult? Cum il pot ajuta, pentru a-l “echipa” pentru viata? Sunt suficiente capacitatile sale intelectuale?

Ca mama si ca psiholog, consider ca este important sa educam copilul pentru a intelege, pentru a recunoaste ceea ce simte, atat la el cat si ceilalti. Aceste abilitati sunt importante pentru gestionarea adecvata a trairilor sale, pentru a se descurca eficient in situatii dificile, pentru o viata psihica sanatoasa si pentru o buna adaptare la lumea in care traieste. Altfel spus, consider important sa incurajam dezvoltarea emotionala a copilului.
Studii de specialitate au demonstrat ca pentru o dezvoltare armonioasa nu este suficient sa dezvoltam doar capacitatile intelectuale ale copilului. Abilitatile intelectuale sunt foarte importante insa nu sunt suficiente pentru o adaptare optima la mediu. Pe langa abilitatile intelectuale este important sa dezvoltam la copil si competentele emotionale (la adulti termenul folosit in literatura de specialitate este cel de inteligenta emotionala).
Copiii care prezinta carente la nivelul competentelor emotionale si sociale risca sa dezvolte probleme, in perioada copilariei, in adolescenta si in viata adulta. Astfel de probleme ar putea avea ecou in diverse domenii cum ar fi: sanatatea mentala (anxietate, depresie, tulburari de comportament, consum de alcool si droguri), dezvoltarea cognitiva (atitudini negative fata de scoala, lipsa increderii in abilitatea de a rezolva sarcini scolare), adaptarea scolara (absenteism, abandon scolar).

Obiectiv:

Acest atelier isi propune sa dezvolte la copil competentele emotionale prin:
  • insusirea unui vocabular al emotiilor;
  • dezvoltarea capacitatii de a recunoaste emotiile;
  • dezvoltarea abilitatii de a intelege si exprima emotiile adecvat;
  • intelegerea a posibile cauze si consecinte a trairilor emotionale;
  • familiarizarea cu metode de gestionare a emotiilor;

Un copil care exprima ceea ce simte se va face mai usor inteles de catre ceilalti. Un copil care intelege ceea ce simte celalalt leaga mai usor prietenii, este mai usor acceptat in grupul de prieteni.

Programa Atelierului:

1. Exprimarea emotiilor;
  • constientizarea trairilor emotionale (bucuria, furia, tristetea, teama, dezgustul);
  • transmiterea adecvata a mesajelor (concordanta intre ceea ce simte si ceea ce exprima);
  • manifestarea empatiei (prin oferirea de sprijin si intelegere unei persoane care are nevoie);
2. Intelegerea si recunoasterea emotiilor;
  • recunoasterea emotiei pe baza indicilor nonverbali - (bucurie, furie, tristete, teama, dezgust);
  • denumirea emotiilor (spune despre sine cum se simte);
  • intelegerea cauzelor si consecintele emotiilor;

3. Metode de reglare emotionala;


Cui se adreseaza?

Copiilor;

Ce metode folosim?

Joc, povesti, discutii libere, creioane colorate, plastelina. Vom incuraja deschiderea si ceea ce stie copilul, pentru a-i lasa libertatea de integra ceea ce nu stie.

Beneficii: