Privesc copilul din mine pentru a se deschide cel de langa mine
23/12/2014

Cadouri nepretuite pentru copii si parinti

In relatia dintre parinti si copii exista schimburi de emotii, sentimente, comportamente, ganduri. Sunt aspecte, trairi din care copiii invata de la parinti dar invata si parintii la randul lor de la copii. Copiii ne reamintesc aspecte pe care uneori le uitam, aspecte care ne infrumuseteaza gandurile, mintea, sufletul.

Ca parinti sprijinim si educam copiii cu tot ce consideram ca le este util si necesar. Spunem copiilor ce sa faca sau cum sa faca, ii invatam sa gandeasca, sa se comporte, sa vorbeasca, ii ajutam sa-si gaseasca drumul in viata. Oferim copiilor cadouri, jucarii, obiecte, dulciuri de cate ori avem ocazia, de ziua de nastere, de Craciun, de Pasti, de sarbatori in general. Le cumparam ceea ce isi doresc, bucurandu-ne de bucuria lor. Muncim, sperand ca ei sa aiba un viitor bun, un serviciu bun, cautam sa nu le lipseasca nimic. Sa faca scoli bune, sa aiba confort, sa reuseasca in viata…

Dar ce cadouri putem sa le oferim, daruri care nu se strica, nu se invechesc, care sa le fie de folos cu trecerea timpului? Ce cadou rezista in timp, isi mentine si frumusetea si utilitatea…?

Cred ca e important sa oferim copiilor:

O educatie despre ceea ce simt,

Sa ii invatam sa sa faca alegeri,

Sa ii invatam sa se inteleaga pe ei insisi,

Sa ii invatam sa se accepte pe ei insisi,

Sa ii invatam sa-si fie prieteni.

Sa ii invatam sa pretuiasca lucrurile simple, natura, iubirea, onestitatea, responsabilitatea, independenta.

Sa ii invatam ca e bine sa existe un echilibru in toate, si in primul rand in relatia lor cu propria persoana…

Sa punem caramida cu caramida pentru construirea unui set de valori, din care vor alege la un moment dat ceea ce li se potriveste.

Ca parinti, putem invata de la copii sa ne bucuram de ceea ce este in jurul nostru. Din “lumea” lor, copiii ne invata, ne reamintesc … sa privim viata cu seninatate, sa privim cerul, copacii, anotimpurile, sa radem la pasari, sa ne bucuram de obiectele din jur, de oamenii din jur.

Invatam sa fim mai atenti, invatam sa ne bucuram de un zambet, de o privire, de o prajitura, de lucruri simple.

Copii ne reamintesc ce e sinceritatea, de la ei invatam sa vorbim fara “bariere” pe care ni le punem noi ca adulti, uneori;

Invatam sa fim mai darnici atunci cand vrem sa oferim tandrete, invatam sa fim mai deschisi, mai curati, mai frumosi. Invatam sa legam mai usor prietenii, fara “teama” de a fi judecati, criticati sau respinsi.

De la ei invatam sa nu renuntam, atunci cand pare greu, invatam sa redescoperim misterul vietii cu culori, cu dragoste, cu povesti, cu veselie.

E un schimb permanent, in care, ii invatam si ne invata, le reamintim si ne reamintesc…ce e simplitatea, veselia, frumusetea, onestitatea, tandretea, iubirea…