Pentru ca …si iti multumesc!
23/12/2014
Nu pot fara tine sau pot?
23/12/2014

Dragii mei parinti sunt furios! Si voi?

Cum invata copiii sa se comporte atunci cand se simt furiosi? Nu de putine ori am vazut pe strada sau in magazine copii care incep sa tipe sau sa-si loveasca parintii atunci cand nu obtin ceea ce isi doresc si parinti care tipa si ei la randul lor, cerandu-i copilului sa se linisteasca.

Oare ar fi mai util sa incercam sa scoatem copilul din mediul respectiv si sa asteptam sa se linisteasca? Dupa ce copilul s-a linistit putem sa ii explicam de ce nu s-a comportat adecvat si ca nu poate obtine ceea ce isi doreste cu acest comportament.

Motivele pentru care un copil devine agresiv atunci cand se simte furios sunt diverse:  se simte nemultumit, neinteles, neglijat, lipsit de atentia noastra sau pur si simplu nu ies lucrurile asa cum el doreste.

Un motiv pentru care parintii raspund cu furie la furia copilului ar putea fi acela ca se simt depasiti de situatie si nu au alta metoda de a gestiona situatia respectiva.

Ce transmitem copilului cand incepem si noi sa tipam? Transmitem ca este un mod de rezolvare a problemei, ca asa se poate obtine ceea ce se doreste. Copiii invata si din modelul de comportament al persoanelor din jur. Daca parintii tipa sau lovesc, atunci este posibil ca si copilul sa preia acest comportament pentru ca asa a invatat ca se rezolva lucrurile si aplica modelul ca mod de rezolvare a problemelor.

Ce putem face pentru a-l invata pe copil sa-si gestioneze furia?

Un prim pas ar putea fi oferirea unui alt model de comportament prin gestionarea mai adecvata a emotilor si comportamentului nostru de adult.

Alte metode sunt cele privind psihologia copilului, de exemplu:

-sa intelegem ce il determina pe un copil sa fie furios si sa il ajutam sa depaseasca problema;

-sa il ajutam sa inteleaga ca furia este un sentiment normal, dar comportamentul agresiv, ca raspuns la furie nu este acceptat;

-sa-i explicam copilului ceea ce asteptam de la el in termeni concreti, sa descriem comportamentul, sa il ajutam pe copil sa inteleaga ca ceea ce face este nepotrivit;

-sa il invatam pe copil ca orice comportament are o consecinta, fara a-l ameninta, ci sa-l facem sa inteleaga ca lucrurile se intampla asa in urma actiunii sale;

-sa laudam copilul atunci cand nu se comporta agresiv si fara sa i se ceara.

-sa nu “recompensam” comportamentul agresiv, oferind copilului ceea ce doreste atunci cand devine agresiv doar pentru a inceta sa se comporte astfel. Acest lucru poate intari comportamentul agresiv al copilului.

Sa incercam sa fim mai atenti la noi, la ceea ce noi transmitem copilului, sa incercam sa fim mai atenti la nevoia copilului de a primi atentie, indiferent de ce tip.