1Cat dureaza psihoterapia?
Durata psihoterapiei depinde de particularitatea problemelor, a simptomelor, de ritmul in care se poate intelege si se accepta clientul.
2Ce se intampla in timpul psihoterapiei?
In cadrul demersului terapeutic, psihoterapeutul asculta si intervine activ prin intrebari pentru a analiza, pentru a clarifica impreuna si pentru a utiliza metode si tehnici potrivite care ne ajuta si ne ghideaza sa gasim solutii eficiente la problema cu care ne confruntam.
Pentru ca fiecare dintre noi este unic si pentru ca fiecare are o istorie a sa, personala, nu exista retete de rezolvare a problemelor, scopul terapiei este acela de a gasi propriile solutii cu care sa ne simtim confortabil. Psihoterapia este un proces, care presupune schimbare cu tot ceea ce implica ea ganduri, sentimente, comportamente.
Uneori in demersul psihoterapeutic simtim nevoia de a intrerupe terapia, pentru ca a ne privi in “oglinda”, inseamna sa vedem si parti mai greu de acceptat. Pot apare diverse stari emotionale, situatii in care avem tendinta sa opunem rezistenta. Aceaste situatii trebuie discutate cu psihoterapeutul pentru ca este posibil sa reprezinte o latura cu o semnificatie importanta, care trebuie analizata.
3Cum aleg psihoterapeutul?
Psihoterapeutul este o persoana empatica, care nu sfatuieste, nu prescrie medicamente, nu ia decizii pentru client, nu il critica, nu il judeca ci ajuta clientul sa gaseasca solutia eficienta. Ceea ce se discuta in cabinet, ramane in cabinet, deci confidentialitatea este o caracteristica foarte importanta a psihoterapeutului.
Depinde de fiecare persoana cum isi alege psihoterapeutul. Cand luam decizia de a merge la psihoterapeut putem avea in vedere natura problemei, modul in care rezonam cu felul in care acesta se prezinta, timpul si costurile pe care suntem dispusi sa le investim.
In relatia psihoterapeut-client, clientul se simte confortabil, se simte in siguranta, simte ca este acceptat si inteles, simte ca poate avea incredere. Aceasta relatie este foarte importanta pentru demersul terapeutic, astfel incat este util sa ramanem in procesul terapeutic cateva sedinte. Acest lucru ne va permite sa analizam daca putem “lucra” bine cu psihoterapeutul ales.
4Care este diferenta dintre consiliere si psihoterapie?
In ambele poti discuta cu cineva care sa te sustina fara sa te judece, pentru a-ti intelege mai bine problemele cu care te confrunti si pentru a descoperi strategii care sa te ajute sa iti rezolvi problema.
Poti alege consilierea psihologica cand problema din viata ta este ceva care nu poate fi schimbat (ca de exemplu: pierderea unei fiinte dragi sau concedierea), sau poti alege consilierea atunci cand nu esti sigur ca doresti sa schimbi (ca de exemplu: o relatie dificila din viata ta). Consilierea este utila pentru adaptarea la diverse situatii dificile din viata si are ca obiectiv sustinerea clientului in cunoasterea diferitelor aspecte ale vietii cu impact asupra vietii sale.
Poti apela la psihoterapie atunci cand te straduiesti din greu sa faci schimbari in viata ta. Psihoterapia este un tratament al tulburarilor emotionale si al celor mentale. Aceasta este bazata pe ceea ce poti face diferit, pentru a schimba ceea ce simti sau pentru a schimba impactul a ceea ce simti in viata ta. Psihoterapia cognitiv-comportamentala este indicata in special pentru anxietate, schimbarea comportamentului si a gandurilor negative.
5Ce este psihoterapia cognitiv-comportamentală?
Psihoterapia cognitiv-comportamentala este o forma de psihoterapie care foloseste tehnici specifice prin care se produc schimbari asupra modului de a gandi, de a simti si de a se comporta a persoanei care apeleaza la psihoterapie.
Psihoterapia cognitiv-comportamentala considera ca:
Experientele anterioare influenteaza modul in care percepem o situatie;
Modul in care interpretam o situatie influenteaza ceea ce simtim;
Ceea ce simtim influenteaza modul in care ne comportam;
Modul in care ne comportam influenteaza rezultatul situatiei in care ne aflam;
Modul in care ne simtim afecteaza modul in care percepem o situatie;
Modul in care interpretam o situatie influenteaza ceea ce simtim;
Experienta afecteaza modul in care interpretam situatii asemanatoare in viitor;
Care apoi influenteaza ceea ce simtim
…si ciclul continua
6Ce este psihoterapia?
Psihoterapia este o abordare interpersonala, deliberata si planificata, realizata cu mijloace si metodologii stiintifice intr-un cadru clinic si teoretic care se centreaza pe reducerea sau eliminarea unor simptome, tulburari mentale, stari de suferinta psihogena sau comportamente disfunctionale. Psihoterapia este o relatie intentionata dintre un psihoterapeut cu formare de specialitate si clientul sau, ce se adreseaza in scopul de a-l sprijini pe acesta in demersul sau catre vindecare sau dezvoltare psihologica.
Psihoterapia este folosita ca termen general pentru a descrie diferite forme de terapie, inclusiv consilierea si psihoterapia-cognitiv comportamentala. Termenul este folosit si pentru psihoterapia dinamica, in care sunt sondate partile inconstiente ale psihicului. De obicei, aceasta forma de psihoterapie dureaza mai mult, acordandu-i clientului posibilitatea de explorare a inconstientului.
Psihoterapia cognitiv comportamentala poate folosi experientele din trecut pentru a te ajuta sa intelegi pattern-urile actuale, insa ramane axata pe a face schimbari aici si acum.
7Psiholog, psihoterapeut sau psihiatru?
Psihologul este absolvent al facultatii de psihologie, specializat in domenii diferite: psihologie clinica, organizationala, educationala. in competenta sa intra studiul psihicului si al comportamentului uman, testarea psihologica, investigarea si recomandarea unor modalitati de solutionare a diferitelor probleme psihologice.
Psihoterapeutul are competentele psihologului, in plus are formare intr-una din scolile de psihoterapie.
Psihiatrul este medic. El se ocupa de diagnostigarea si tratarea bolilor psihice.